Nederlands         English


Home

AFRIKA  -  CENTRAAL AMERIKA  -  EUROPA  -  USA  -  ZUID AMERIKA

Napa snobs: ultieme verwennerij in de wijnvallei


Via de Golden Gate Bridge belanden we in een groen, glooiend landschap. De geur van gistende druiven. Rijen wijngaarden. En verderop de eerste wine shop. De gekochte fles gaan we straks direct proeven. We are in Napa Valley now after all.

Wijnproeverij in Napa Valley

We komen aan bij ons ‘huisje’ voor de komende drie dagen. Dichtbij het dorpje Napa. Knus keukentje (eindelijk weer lekker koken!). Comfy bed. We voelen ons direct thuis. Heerlijk nu we steeds ‘on the go’ zijn. Tijd voor een glas van die zinfandel. Of twee. Blijkt ook nog prima te combineren met mijn pasta Mediterrana. Of pasta Napalitana volgens Tom (de lokale, luxe deli heeft wellicht al goed aan ons verdiend).

De volgende dag start met een klassieker: Chateau Montelena. Een van de oudere wijnhuizen, sinds 1882, beroemd vanwege hun chardonnay. Hier proeven we meerdere wijnen uit de Estate Collection. In een soort woonkamer van het Gotische kasteel. En al zijn we liefhebbers van rode wijn, de signature riesling smaakt naar meer.

Vervolgens Joseph Phelps Vineyards. Bij de imposante toegangspoort zien we een krijtbord staan. ‘Fully booked, reservations only’. Serieus, net nu? Er wordt kort een blik gewisseld. Vervolgens toch rustig de lange oprit opgereden. We don’t speak Americano. Het indrukwekkende estate is van massief hout en strak qua design. Niet heel gek, Phelps was vóór Napa succesvol in de bouwsector. Binnen treffen we een relaxte sommelier. En krijgen direct een sample van de pinot noir. We leggen uit o.a. voor Phelps naar Napa te zijn gekomen, helaas zonder reservering. Glimlachen wat onzeker. Hij grinnikt, ‘You’ll be my special guests then’. Een klein bijzettafeltje wordt tussen het terras gepropt.  Met twee glazen 2012 Insignia ‘and some leftover cheeses from the previous pairing, enjoy guys!’ Wat een leven. Cheers, op onze koppigheid!

Chateau Montalena in Napa Valley
Joseph Phelps in Napa Valley
Chateau Montalena in Napa Valley
De wijnvallei van Napa Valley

Die avond dineren we bij The Charter Oak. Het meer laid-back restaurant van Michelinsterren chef Christopher Kostow. Tom kiest de classic hamburger. Ik besluit me te laten verrassen. Het wordt aged ribeye en cantharellen gerookt op oude cabernet wijnvaten. Take my money already. De sfeer is goed, het eten nog beter. We proberen er verschillende wijnen bij. En blijven na het dessert nog lang hangen.

Dag twee in deze wonderlijke vallei. Tijd om langs het beroemde Schug in Sonoma te gaan. Hier treffen we een stel vriendelijke, trotse Napanen. Ze komen net bij hun vaste vineyard Chateau St Jean vandaan, waar ze members zijn. Na onze gezellige tasting schuiven ze hun naamkaartje toe. ‘We insist that you visit them today, just show our card’. Dikke knipoog. De attitude van deze mensen, gotta love it! Een wandeling over het Schug landgoed en op naar St Jean dan maar. Daar blijkt een member complimentary tastings te krijgen bij elk bezoek (max 4 pax). Free of charge dus, wow! Bescheiden snobs als we zijn besluiten we een te delen. En iets met de BOB. 

Turnbull
Wijnproeverij St Jean
Wijngaarden in Napa

Voor vertrek richting Yosemite hebben we nog kort de tijd voor twee tastings. Turnbull en V. Sattui gaan het worden. De laatste is een tikkeltje te commercieel voor ons. Wel zijn we onder de indruk van de gigantische deli. Charcuterie, olijven, exotische kaasjes (ook een Nederlandse met witte truffel!) en vers brood. Lunch time! Iets later nemen we afscheid van de wijnregio met de nasmaak van Turnbull's Josephine sauvignon blanc nog op de tong. Wordt vervolgd.


‘Snobben’ met een budget

-Zoveel mogelijk soorten wijnen proeven, maar geen budget om bij elk gerenommeerd wijnhuis twee tastings te betalen? We hear ya! Al aan het delen van een tasting gedacht? Van jullie favoriet wil de sommelier vaak nog wel een extra drupje inschenken

-Ook handig als aanvulling voor tip nummer 1: een huurauto. Sowieso een must als je door Californië wil reizen. Handiger dan het openbaar vervoer of Uber. En al helemaal om de prachtige wijnlanden op je eigen manier te verkennen, tastings of niet. Alleen even afspreken wie de semi-BOB van de dag is

-Minder snobben, meer relaxen? Sla vooral laid back buurman Sonoma Valley niet over! Ook perfect om bijvoorbeeld low budget te picknicken met (wederom) een fles wijn en goodies van de Oxbow Market

-De sommeliers zijn je beste vriend. Echt. Naast kennis over de wijnen weten ze ook veel over de regio en wijnhuizen. Schroom dan ook vooral niet om ze advies te vragen (en info over de wijn die je proeft, very interesting!). Zo kunnen ze je makkelijk een adres geven van een ‘collega’ die qua voorkeur bij je past. Op deze manier zijn wij bij gezellige, minder commerciële wijnhuizen terecht gekomen

-Dit geldt ook voor de proeflokalen (en uiteraard restaurants) in het dorpje Napa zelf, waar je per glas of fles een proefsessie kan samenstellen en de sommelier graag meedenkt. Iets meer ongedwongen dan een wijnhuis. Plus erg leuk om even rond te lopen!

12-10-2018