Nederlands         English


Home

Wat te doen bij zee-, hoogte-, en reizigersziekte op reis

Ziek worden tijdens het reizen. Daar zit uiteraard niemand op te wachten. Toch loopt bijna iedere reiziger er onderweg eens tegenaan. Verschil in hoogte, eten, vervoer, hygiëne, tijdszones. Het kan door van alles komen. Vaak niet ernstig, maar wel erg vervelend. Met deze tips kom je (hopelijk) zo snel mogelijk weer van je ziekte af!

Hoogteziekte

#1 Zeeziekte (plus wagenziekte)

Zowel op zee als in bijvoorbeeld een hobbelige nachtbus (met een slechte chauffeur) kan je evenwichtsorgaan verstoord raken door de schommelingen. Wat leidt tot hoofdpijn en dat intens onprettige gevoel dat je maag constant omdraait. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de ander uiteraard. Gelukkig kun je er (deels) tegen in actie komen.

Denk bijvoorbeeld aan reizen per boot. Een prachtige manier om van A naar B te komen. Belangrijk om zeeziekte te voorkomen is wel dat je een tactische plek kiest om te zitten. Met frisse lucht en zicht op de horizon. Tegelijkertijd is het cruciaal om genoeg water te drinken en eventueel van tevoren medicatie te nemen. Al laten we het persoonlijk liever bij paracetamol, omdat je van zo’n pilletje soms ook beroerd kunt worden (hoofdpijn/versuftheid). Een mintje wil op bepaalde momenten ook nog wel eens helpen om je maag te kalmeren (daarom heet het dus Fisherman’s friend?).

Soms is er echter geen houden aan en is een emmer je beste vriend. Overgeven lucht dan enorm op, waarna je het beste plat kunt gaan liggen in de vaarrichting (nog steeds het liefst in de buitenlucht, anders de cabin). En als het lukt slapen, zodat je lichaam vanzelf stopt met ‘vechten’ tegen de schommelingen. Blijf er wel op letten dat je niet uitdroogt! Pedialyte (of ORS) met kokossmaak (!) was voor ons daarbij hét middel tijdens onze zeiltocht naar Colombia via San Blas.

Bij een busreis is het wellicht lastiger om te liggen. Maar ook hier maakt je zitplek verschil: hoe dichterbij de assen van het voertuig, hoe beter qua stabiliteit. En bij voorkeur zicht op de weg. Pillen tegen wagenziekte kunnen helpen, maar good old paracetamol en zoete/hartige snacks zijn ook een bekend trucje. Denk aan sodacrackers, naturel chips of een klein beetje cola.

Teveel cafeïne helpt in ieder geval NIET. Hetzelfde geldt voor roken en alcohol. WEL genoeg water blijven drinken.

Ben je gevoelig voor wagenziekte? De meeste apotheken verkopen van die fijne zakjes die ze ook in het vliegtuig hebben. Lijkt niet betrouwbaar misschien (ik bedoel, papier?) maar werkt perfect in de praktijk.

En geen zorgen, zodra je eindelijk weer stilstaat of aan land stapt is het vrijwel direct weer over! (Een leuk mantra tijdens het creperen).

#2 Hoogteziekte

In hooggelegen gebieden vanaf 2500 meter kan hoogteziekte om de hoek komen kijken. Door een gebrek aan zuurstof (hoe hoger je gaat, hoe ijler de lucht) kun je last krijgen van kloppende hoofdpijn, kortademigheid, misselijkheid, gebrek aan eetlust en je over het algemeen vrij moe voelen. Minder als je net die prachtige hike in bijvoorbeeld Bolivia of Peru wil gaan beginnen. Of simpelweg wat sightseeing in een stad als Arequipa, Cusco, Quito (don’t forget: je hoeft niet perse een berg te beklimmen om in aanraking te komen met de ziekte, aangezien het grootste deel van Zuid Amerika hoger ligt dan je gewend bent).

Een van de belangrijkste tips is om het rustig aan te doen. Als je vanaf zeeniveau komt (Dutchies) kan de snelle stijging leiden tot een grotere kans op hoogteziekte. Slaap daarom minimaal een nachtje of twee in het hooggelegen gebied. Zo kan je lichaam wennen. Zeker als je die hike, tour of andere lichamelijke inspanning op het programma hebt staan. Drink daarbij genoeg water (zeker 2,5 liter per dag), maar ook weer niet teveel (naar je lichaam luisteren blijft een ding). Ook even niet roken, of alcohol en koffie drinken.

Alsnog last van de symptomen? Overweeg dan een hoogteziekte pilletje. Coca thee (blaadjes) of snoepjes helpen ook uitstekend (volop verkrijgbaar in hooggelegen gebieden).

Mocht het nou helemaal niet meer goed gaan. Of zelfs erger worden tijdens een hike (balen, maar helaas). Dan is de ENIGE optie om zo snel mogelijk naar lagergelegen gebied te vertrekken. In zeldzame gevallen kan hoogteziekte namelijk levensbedreigend zijn. Pak dus die eerste bus of taxi en gaan! Game over, later nog een keer proberen.

Zelf hebben we een aantal dagen aardig last gehad van hoogteziekte toen we in Cusco (Peru) aankwamen vanuit Lima. Je kan het een beetje vergelijken met een zware hangover. Zonder de trek in slecht, vet eten. Rustig aan doen en veel coca thee drinken was voor ons het beste remedie!


#3 Reizigersziekte

There’s no place like home. Letterlijk. En als je er even bij stilstaat wat je allemaal van je lichaam vraagt tijdens het reizen. Is het geen wonder dat je op een bepaald punt op je trip ziek kan worden.

Sommige ziektes of aandoeningen mbt reizen komen veel voor. Denk bijvoorbeeld aan een jetlag: want al die tijdzones en uren in de lucht zijn niet enorm healthy. Of de hygiëne die ahum niet overal ter wereld gelijk is. Met als gevolg dat je een paar dagen naast het toilet kan bivakkeren. Ook niet geheel ongebruikelijk, er een sprintje naar trekken. Omdat je eigenwijs (en dom) genoeg het water uit de kraan niet kon weerstaan (just don’t) of je stiekem al het gevoel had dat de streetfood van gisteren vrij bijzonder smaakte. Maar je toch even moest proberen, het eten is namelijk het beste van reizen right? (guilty, ik bedoel stamp and SPOON).

Als je vaker en langer reist (zoals de elf maanden die wij nu al op pad zijn) kan er zelfs een vreemd soort vermoeidheid inkicken. Niets lijkt dan nog interessant of kost teveel moeite. Het liefst wil je gewoon een comfy plekje vinden om te relaxen. Wij noemen dit ‘reizigersziekte’ en vaak combineert het ook nog eens met een mixje van bovenstaande klachten/symptomen.

Belangrijkste om te onthouden: hydrateren en rust nemen. Het beste wat je kan doen over het algemeen, met welk type ziekte je ook struggelt. Echt.

Dus wees lief voor jezelf. En je reisgenoot. Of probeer het in ieder geval (niet even makkelijk als je allebei last hebt, snappen we). Kies voor deze ene keer die luxe, duurdere accommodatie. Koop wat lekkere chocolade. Fruit. Kijk het hele seizoen van je favoriete Netflix serie. Bestel afhaal (miso soup!). Waar je maar happy van wordt op dat moment.

Verder. Was je handen regelmatig. Met zeep (we ain’t ya mama, maar serieus dat helpt aardig). En neem ook vooral anti-bacteriële gel mee op reis. Plus een handige ehbo kit. Daarnaast hebben wij ook altijd gember bij ons (verse, als het mogelijk is) om een kruidentheetje van te trekken...of om mee te koken uiteraard.

Hold on, voor je het weet gaat het alweer stukken beter! Safe travels.