Nederlands         English


Home

Zo overleef je een rondreis door Midden en Zuid Amerika met lange benen

Lang zijn en een rondreis door Midden en Zuid Amerika. Helaas geen match made in heaven. Met alle kleine latino’s en latina’s is namelijk niemand berekent op personen boven de 1 meter 70. Of het nou gaat om vliegtuig, bus, trein, je accommodatie of een simpele wandeling door de smalle slingerstraatjes. Manieren om deze dagelijkse struggles voor iemand van 1.94m, zoals Tom, om te zetten in voordelen zijn er gelukkig zeker. Hieronder onze 10 tips voor de reiziger met lange benen. 

Lange benen bij een rondreis door Midden en Zuid Amerika

#1 Stretch je lange benen vóór de rit

Hier kunnen we heel kort over zijn: een goede warming up is het halve werk. Urenlang je benen opvouwen is namelijk niet erg bevorderend voor je bloedsomloop. Vooral op hoogte is het daarom ook belangrijk om (indien mogelijk) tijdens de rit even te bewegen (Keep on moving, don’t stop rocking ahh ahh ahh) en stretchen.

#2 Proefzitten: check van tevoren de beenruimte in bus en taxi

Beenruimte controleren voor de bus- of taxirit is een absolute aanrader. Een mindere issue bij korte afstanden, maar niemand zit natuurlijk graag langdurig in een geforceerde yoga-achtige firefly pose (Google vooral eens en je snapt het idee).

Bij het regelen van een taxi voor een lange afstand op bijvoorbeeld Cuba werkt dit zelfs dubbel zo effectief. Aan de ene kant een (voor zover mogelijk) comfy ride in die oude bakbeesten en aan de andere kant een betere onderhandelingspositie (als de indeling crap is).

Qua busvervoer gaat dit ietsje anders. Wanneer we op dezelfde dag een ticket aanschaffen knopen we vaak een praatje aan met de buschauffeur bij het loket om ‘even te proefzitten’. So far een soortgelijk resultaat dus. Maar dit is uiteraard niet mogelijk bij het vooraf kopen van een online ticket. Check dan bij binnenkomst de ruimste plek. Zelfs een toegewezen stoel is te wisselen zolang je maar netjes uitlegt en vraagt. Begrip van de kleine Latijns Amerikanen is er zeker. Wees niet bang, proactief zijn werkt!

#3 Regel (gratis) de beste stoel voor lange benen

Deze tip is goud waard als je gaat vliegen. Er bestaat namelijk een holy grail der stoelen. Ze noemen het de ‘emergency’ of ‘exit’ rij. Beenruimte alom. Soms vooraf te regelen, maar wel tegen een flinke betaling. Ik ga liever voor de strategische gratis tactiek.

Om te beginnen: boek de gangpadstoel voor jezelf en een bij het raam voor je medereiziger. Mensen reizen vaak in groepjes. Grote kans dus dat de middelste vrij blijft. En je die lange benen in het pad kan leggen. Dit is je back-up plan. Als hulpmiddel gebruiken wij graag de SeatGuru app.

Zorg dat je zeer op tijd bij de check in balie bent. Natuurlijk heb je dat vooraf al online gedaan, maar nu je toch de voorbeeldige passagier uithangt kan je direct om een upgrade naar een betere stoel vragen. Dit lukt verrassend vaak.

Ga als laatste aan boord. Als iedereen bijna zit, zie je direct welke stoelen (bij voorkeur de nooduitgang) nog beschikbaar zijn. Dit is hét moment om met je liefste glimlach de stewardess te vragen of je mag verplaatsen (mocht je geen upgrade hebben geregeld).

Daarnaast is het cruciaal om zorgvuldig de dag en het tijdstip waarop je vliegt of reist te kiezen. Dus niet tijdens de spits of in het weekend. Woensdag is voor ons vaak een veilige gok.

#4 Bescherm je knieën

Een beetje obvious, maar met lange benen zitten je knieën heerlijk tegen die stoel voor je aangedrukt. Tel daarbij elke hobbel of turbulentie op. Resultaat? Blessures en een slecht humeur. Daarom nemen wij standaard twee grote sarongs mee aan boord. Eentje dient als deken (de airco staat hier gemiddeld op standje Siberië) en de ander als kniebeschermer. Echt, een lifesaver.

#5 Hoofd, schouders, onderrug en teen

Ken je dat liedje nog van vroeger? Een goed ezelsbruggetje voor de aandachtspunten tijdens een (lange) rondreis door Midden en Zuid Amerika. Met lange benen in een krappe ruimte ga je namelijk een houding aannemen die deze overbelast. Ondersteuning, in de vorm van een kussentje (of die sarong van tip 4), kan dus prettig zijn. Met die tenen bedoelen we eigenlijk je voeten en enkels: schoenen uit!

#6 Kies met lange benen in ieder geval nooit deze stoel 

De stoelen voor de toiletten (of elke muurconstructie) zijn vanaf nu verboden gebied. Bus, trein, vliegtuig you name it. Vanwege de indeling kan deze het minst ver naar achteren van allemaal. En dat hebben we helaas zelf ondervonden. Zeer oncomfortabel en vervelend met oog op de laatste twee tips. Plus je nachtrust, bij een avondbus. Maar daar ga jij dus geen last van krijgen.

#7 Verander je slaappositie

Veel bedden in Midden en Zuid Amerika zijn maximaal 1 meter 80 lang. Een nare eigenschap. Gevolg is dat mijn benen altijd uit bed bungelen (bij een hoogslaper soms boven de onderbuurman, nogmaals sorry voor de nachtmerries). Herken je dit probleem, overweeg dan eens de goeie ouwe foetus houding. Zelf sliep ik vroeger op buik of rug, totdat het reisvirus uitbrak. Want vijftien minuten is al gruwelijk, maar een hele nacht buikspiertraining is niet te doen. Op je zij liggen en benen optrekken verhelpt het probleem. Kan even duren om aan te wennen, maar zeker een long term win! Overdwars is ook een perfecte oplossing al denkt je partner hier wellicht anders over. ‘Duw me niet uit bed!’

#8 Uit eten? Kies je tafeltje tactisch

Steeds meer restaurants, ook in Midden en Zuid Amerika, zijn creatief met tafels en stoelen. Denk aan decoratieve boomstammen, side tables en pallets. Ziet er stylish en gezellig uit. Praktisch is het niet voor mijn lange benen. Waardoor ik óf heel opgepropt óf ver van mijn gerecht af zit en menig short of shirt het slachtoffer is. Zoals je kan voorstellen is dit decor tijdens onze rondreis aangepast op formaat latino. Bij een reservering geven we tegenwoordig dan ook aan een hogere tafel te wensen. Levert vaak juist een gezellig verstopt hoekje op! En dus ook Anita blij.

#9 Kies je looproute op locatie met beleid

Marktkraampjes en lage afdakjes zijn volop aanwezig in de kleurrijke, drukke straten van Midden en Zuid Amerika. Gevolg: een maquette van de Andes op mijn hoofd. Voorkomen is in dit geval pijnlozer dan genezen. Dus kies ik tactisch mijn plek op de stoep. Lees straat. Lager lopen gaat namelijk soepeler als alle danger objects op de stoep staan geparkeerd (fruitkraampjes, de kiosk karretjes). Ander probleem blijft de deuren op hobbit hoogte (voornamelijk bij oude huizen). Geen tips hiervoor, maar het levert wel een hilarisch gezicht op. En een goede Gandalf imitatie.

#10 Tot slot: teamwork makes the dream work

Je bijstaan tijdens de taxi onderhandeling. Nogmaals vragen om een betere vliegtuig stoel. Letterlijk een heads up geven bij potentiële hoofdstoot momenten. Of met alle liefde fungeren als voetenbankje. Samen bereik je vaak toch meer. 

We hopen dat je iets hebt aan deze 10 tips. Mocht het nou niet lukken dan zit er maar een ding op: (offline) Netflix binge watching ter vermaak en afleiding. Succes!