Nederlands         English


Home

(Travel)Diary: terugblik op november


Onze rondreis door Cuba staat centraal in de maand november. Een fascinerend land waar alles anders werkt dan we gewend zijn. Het socialisme viert nog altijd hoogtij. Drie volle weken reizen we hier rond met Nederlandse vrienden Sander & Renate. En ons reisgezelschap bezoekt zeker niet alleen de toeristische hoekjes.

Todo esta fresa rondreis Cuba

Havana ooh na na 

De hoofdstad van Cuba is perfect om letterlijk en figuurlijk even te landen. Wij komen vanuit Mexico en onze vrienden vanuit Duitsland. Op het vliegveld lopen we elkaar net mis en mobiel bereik hebben we niet. Laat staan internet. Onze vrienden blijken achteraf al de taxi te hebben genomen richting de accommodatie. En wij maar wachten (en wachten, en) op dat vliegveld. Ook al is mensen kijken altijd een enorm leuke bezigheid bij de gate, right? Als we uiteindelijk compleet zijn gaan we direct voor een eerste bord ‘ropa vieja’ (oude kleren): een nationaal kruidig gerecht met rundvlees en rijst.

Dan de stad Havana. Het leven is hier luidruchtig en er gebeurt veel in de kleurrijke straten. Van straatverkopers tot spelende kinderen en toeterende oldtimers. Wel heeft het een prettige charme en is er altijd wat nieuws te zien. We vinden zelfs een Westers ogend koffie zaakje met goede koffie en een leuke huiskat. Voorlopig ook direct de laatste in die categorie. Lang blijven we niet in Havana: we zijn allemaal enorm excited om de Cuba rondreis echt te beginnen.

Havana rondreis Cuba
Huiskat Havana rondreis Cuba
Vrienden Havana rondreis Cuba

Het grote onderhandel spel

Strijden om een goede prijs is dagelijkse kost op Cuba. Voor ons begint het met het regelen van een taxi naar de volgende bestemming: pittoresk Trinidad. Via de oom van een vriend van de zus van de buurman vinden we een betrouwbare chauffeur (LinkedIn eat your heart out). Nu nog een schappelijke prijs. Na een hoop telefoneren en Spaanse onderhandel skills komen we tot een akkoord. Thank god spreken onze vrienden een aardig woordje Spaans! Ook al voelt het soms wel een tikkeltje hulpeloos om hen de hele tijd aan het woord te laten. 

Het spel herhaalt zich tijdens de rondreis vele malen. De grootste jackpots vallen te behalen bij accommodaties en dus taxi’s. We leren de Cubanen steeds beter kennen wat ons level ten goede komt. En vooral Renate ontwikkelt een hilarische manier van zakendoen met het gepaste Cubaanse drama element. Ook wij beginnen langzaam mee te doen met onze opgepikte drie woorden Spaans.

‘No hay si hay’

Oftwel, is er niet of is er wel. Voor ons is het vanzelfsprekend dat alle items op een menu aanwezig zijn. Op Cuba zeer zeker niet. Voorraden zijn beperkt en als iets op is duurt het een eeuwigheid voordat het aangevuld is. Zo ook bij de staatssupermarkten. En geldautomaten. Op een bepaald moment is hij gewoon simpelweg leeg. Gelukkig zijn we qua cash voorbereid!

Maar ‘no hay’ heeft soms een dubbele betekenis in de Cubaanse horeca. Het kan dus betekenen dat iets er echt niet is. Ook kan het zijn dat iemand geen zin heeft om het voor je te regelen. Kwestie van doorheen prikken. Mooiste voorbeeld komen we tegen bij een koffiezaakje in Camaguey. ‘No hay’ koffie krijgen Anita en onze vriendin Renate te horen. ‘Maar die man verderop aan de bar drinkt toch echt een bak koffie’, zegt Renate. Busted! Zonder blikken of blozen vraagt de werknemer of ze een espresso, americano, of cappuccino wil.

Cubaanse gastvrijheid

Tijdens onze rondreis door Cuba treffen we veel gastvrije hosts. Iedereen kent elkaar en ze helpen ons maar al te graag. Soms natuurlijk uit eigenbelang (commissie). Maar stiekem vinden ze ons als reizigers ook heel interessant. Door het beperkte internet op Cuba boeken we voor vertrek alleen de eerste twee nachten in Havana.

Daarna staat alles open. Het is een kwestie van op de deuren kloppen bij ‘casa particulares’ (B&B’s, die je herkent aan een blauw logo) en doorverwijzingen van locals. Als een casa vol is weten ze altijd wel weer een andere plek aan te wijzen. Prachtig systeem, volledig onafhankelijk van het internet. En een toffe manier om Cubanen en hun kookkunsten te leren kennen. Dit voelde voor ons best positief bevrijdend en avontuurlijk moeten we zeggen.

Het Dengue virus

Grootste tegenslag tijdens de Cuba rondreis is het Dengue virus. Onze vrienden voelen zich in de tweede week niet lekker. En het gaat maar niet over. Na een medische check blijkt het om Dengue te gaan, veroorzaakt door muggenbeten! Griep, koorts en gevoelige ogen zijn de symptomen. Lamlendig op bed liggen is de enige manier om uit te zieken. Poor guys.

Het ziekenhuis zet zelfs het Dengue protocol in werking. Wat betekent dat al onze slaapplekken van de afgelopen dagen uitgerookt worden. En dat onze vrienden zes dagen in quarantaine moeten blijven. Aan dit laatste werken ze eigenwijs niet mee. Uitzieken gaat immers veel beter in een fijne casa dan in een klein heet ziekenhuiskamertje (zonder enig medicijn). Na een paar dagen voelen Sander & Renate zich gelukkig al veel beter.

Vervoer op Cuba

Onderhandelen is dus belangrijk onderdeel van het regelen van vervoer tijdens de Cuba rondreis. Maar ook het vervoer op zich is een interessant iets. De auto’s zijn bijna allemaal oldtimers door het import verbod. Grote kans op autopech dus dachten we. Zeker in combinatie met de slechte ‘pothole’ wegen. 

De pech blijft uit, tot de allerlaatste week. Ergens in de middle of nowhere tussen Havana en Vinales komt er rook onder de motorkap vandaan. De chauffeur doet tevergeefs een paar pogingen om het te verhelpen. We staan stil langs de weg en het wordt al snel donker. Oops, wat nu?! 

Proberen te liften dan maar. Na een tijdje stopt er een lege bus die ons naar de volgende bewoonde plek brengt. Daar vinden we een andere taxi die na een paar kilometer ook pech krijgt. De oom van de buurman van de broer van de chauffeur rijdt ons uiteindelijk naar de eindbestemming. En voor dit soort gevallen hadden we onze ‘beste vriend van 500ml’ Ron (rum) bij ons.

Daar staan we dan zonder accommodatie midden in de nacht in Vinales. Iedereen slaapt en een casa zoeken is dus lastig. Gelukkig treffen we een man die nog knikkebollend in de woonkamer zit. Hij heeft een kamer vrij en redt ons uit de brand.

Einde van het avontuur

Onze rondreis door Cuba komt ten einde in Havana. Hier maken we nog een ritje in een klassieke roze Buick cabrio en vinden we eindelijk weer een goed bord eten en drankjes. Dus pakken we flink uit op het dakterras van een restaurant. Mooie afsluiter. Plus de overige lokale cash die we nog over hadden ‘moest’ toch op. 

Onze wegen scheiden op de laatste ochtend na een kop koffie. Onze vrienden vliegen naar El Salvador en wij naar Guatemala. Volle bak Spaans leren in Antigua! Op Cuba zagen we wel hoe nuttig dat gaat zijn in Latijns Amerika.

Ook fijn deze maand:

-Het is de eerste keer dat we samen reizen met vrienden Sander en Renate, van wie we veel travel hacks leerden. Zeker voor herhaling vatbaar!

-Anita overwint haar angst en rijdt achterop een motor door de steile straten van Santiago de Cuba

-Drie weken zonder internet is een geweldige verademing, wat een rust! Of nouja bijna dan, Anita ging een enkele keer online op een ‘wifi plein’

-We vinden een arme (en lange) Cubaan met maat 45 (!!) om Tom’s schoenen aan weg te geven. De man is hier enorm blij mee, zijn schoenen waren helemaal kapot!