Nederlands         EnglishHome

The Charter Oak Napa: regionale fresh produce in family style


Ons bezoek aan Napa is niet compleet zonder een gastronomische avond. Dus hebben we een tafeltje gereserveerd bij The Charter Oak. Eigenaar is Christopher Kostow, van het met drie Michelinsterren bekroonde ‘The Restaurant at Meadowood’. Zijn filosofie voor The Oak is meer family style, met de nadruk op fresh produce uit de omgeving. Waarbij vrijwel alles wordt klaargemaakt in de grote houtoven. Daarnaast is er, uiteraard, een mega uitgebreid wijnmenu (met bring your own optie, geheel in community sfeer). En originele cocktails.

Foto door The Charter Oak, 2018 www.thecharteroak.com

De stijl van het restaurant is donker met baksteen, houten tafels en sfeervolle spotlights. In het midden is, letterlijk, het hart van het restaurant: de imposante, vlammende houtoven, gedecoreerd met kruiden. Hier worden alle gerechten geprepareerd. Een industriële bar aan de zijkant, die er al gezellig druk uit ziet. De menukaart is overzichtelijk. Enkel een aantal elementen per plate. 

Vooraf nemen we het Charter Oak brood met ‘cultured butter’. Oftewel, gemaakt met room en gefermenteerd met behulp van actieve bacteriën (zoals bij ghee). Het geeft een aangename, hazelnoot-achtige smaak. 

We drinken hierbij een chardonnay van El Molino. De vlotte sommelier vertelt ons dat de wijnstokken daar al ruim 45 jaar oud zijn. En dat deze wijn, na elf maanden op hout te hebben gelegen, ook nog negen op de fles rijpt voor uitschenken. It pays to be patient. De smaak is romig, met tonen van ananas en kalksteen.

Als de tafel naast ons een appetizer van spicy chicken wings geserveerd krijgt, twijfelen we nog even. Maar Tom is ready voor het hoofdgerecht: de klassieke cheeseburger met vers gesneden friet. Ik laat me verrassen door de chef. Het wordt aged ribeye met cantharellen. Twaalf uur bedropen in zijn eigen vet. Bestreken met saba (het hoofdingrediënt van traditionele balsamico-azijn). En gerookt op oude cabernet wijnvaten. Wow. Take my money already. 

Een beetje verbaasd zijn we alleen over het gebrek aan bestek. Miscommunicatie bij het indekken? We vragen het aan een serveerster. Ze wijst lachend op de tafel, waar een geheime lade in blijkt te zitten. Dit is toch geniaal? En stylish. Ik wil er thuis ook een!

De Stag’s Leap cabernet sauvignon uit 2015 combineert perfect bij beide gerechten. Veel wijnboeren hadden in dat jaar trouwens last van extreme temperaturen en droogte. Een kleinere oogst dus, maar ‘The berries are packed with more intense, fruity flavours’, aldus de sommelier. Genieten.

Iets later worden de nagerechten, old school style, gepresenteerd aan tafel op een karretje. Die gaat ook op de interieur wishlist. Er zijn meerdere heerlijke opties. Maar niets kan op tegen (gerookte) donkere chocolade of course, the king of desserts. Details van de bijpassende zoete wijn vergeet ik helaas op te schrijven. We tafelen in ieder geval nog lekker lang na.

Tot slot (bovenstaand) nog een tegeltjeswijsheid voor het slapen gaan. 


THE CHARTER OAK

1050 Charter Oak Av, St Helena (Napa valley)

California, USA

thecharteroak.com


14-10-2018