Nederlands         English


Home

Absolute Bagels: verse New York Bagels op Broadway


Geen enkel ander fooditem is zo gelinkt aan de wereldstad als de bagel. Of je voorkeur nu uitgaat naar plain, meergranen of everything, op elke straathoek is er wel eentje te krijgen. Bij Absolute Bagels staan zelfs dagelijks rijen voor de deegsensatie én hun eigen creamcheeses!

Het lijkt een simpel rond broodje. Onderdeel van een on-the-go ontbijt of lunch. Maar vergis je niet in de bagelcultuur van New York! Zo is iedereen overtuigd van zijn favoriete deli of bakery. Over Absolute Bagels zijn veel mensen het eens. Getuige de vaak lange wachtrijen bij het superkleine zaakje op Broadway.

Hier maken ze al sinds de early 90’s elke ochtend 6 soorten verse bagels. Als je goed kijkt zie je ze zelfs achterin constant nieuwe met de hand rollen. Op een zeer hoog tempo. Thaise eigenaar Sam Thongkrieng was om het ambacht te leren onder andere in de leer bij eveneens populaire Ess-a-Bagel.

Het iconische fooditem komt trouwens niet van oorsprong uit New York. Maar vond zijn weg in de Joodse wijken (dichtbij Manhattan) via Oost-Europese immigranten. Toen nog als de ‘beigel’. De verkoop steeg enorm met de komst van makkelijk vervoerbare broodkarretjes. En veel later volgde een lichte cultstatus door series als Friends en Sex and the city die tot op de dag van vandaag nog aanwezig is. Sommigen zeggen zelfs voor de grap dat New York is gebouwd door de bagel (gezien dit vaak werd gegeten door de werklieden en bouwvakkers).

Alle creamcheeses of ‘schmear’(stop laughing) bij Absolute zijn naar eigen recept. Standaard smaken als blauwe bes, aardbei en knoflook-kruiden staan zichtbaar in de koeling. Maar ook de populaire cheddar-bacon (persoonlijk heb ik dat beetje extra cholesterol er graag voor over), tonijn, zongedroogde tomaat, walnoot-rozijn en jalapeño. Daarnaast is het ook mogelijk om je bagel te laten beleggen met overheerlijke gerookte zalm, oftewel lox (stereotype, maar aanrader!) salade en andere vis/kaas/charcuterie toppings. Of Tofutti spreads in het geval van lactose intolerantie.

Kop koffie of Thai ice tea erbij en je dag in The City that never sleeps begint perfect!

Niet vergeten: ze accepteren alleen cash. Zo sta je niet uiteindelijk voor niets in de rij!


ABSOLUTE BAGELS

2788 Broadway, Upper West Side

New York, New York


10-08-2018